Public Buildings

Beaty Branch Library

Milton, Canada

The creation of this new branch library represents the first step in the creation of a multi-branch system within the municipality.  Located within an emerging New Urbanist inspired residential neighbourhood, the 11,300 s.f. branch is situated on a compact site that borders a storm water and naturalized greenbelt.  To capitalize on this natural feature, the single-storey library stretches across the breadth of the site with an arching, glazed façade supplying abundant natural light to the library collections area.  A central program room punctuates this elevation, it’s wood clad frame marking the suggestion of an aperture with views in and out of the library.  A corner entrance is clearly articulated by means of a canopy, signage and materials quality.  Within the library, the periodicals and browsing area overlooks the main, facing street, much like a Living Room to the community.  This collage of building elements and calculated transparency creates a beacon-like effect, particularly notable during the library's evening hours.  Sustainable design strategies and systems have been utilized to ensure the library will achieve LEED certification by the Canadian Green Building Council.

Client

Milton Library Board
Town of Milton

Size

11,300 s.f.

Program

Children’s Library
Teens Area
Program Room
Group & Silent Study Rooms
Fiction & Non-Fiction Collection
Self-Serve Check-out
LEED Certifie

Sustainable Features

  • Paving and roofing that reflect high amounts of radiant heat to reduce heat islands
  • Drought tolerant landscaping to reduce water consumption
  • Efficient water fixtures (toilets, urinals and faucets) that reduce the use of potable water
  • Highly efficient building envelope that exceeds MNECB/ASHRAE standards
  • High-efficiency mechanical and electrical components to reduce energy consumption
  • 75% of construction waste will be diverted from the site
  • Maximized use of recycled content in building materials
  • Selection of building finished that minimized emission of VOCs